NIEUWS 2019

 

Verslag Jubileum / ledendag / algemene ledenvergadering 27 oktober 2018 in Zeist.

27 oktober 2018 was het zo ver. Het langverwachte jubileumfeest van The Claddagh. De jubileum commissie was ruim een jaar bezig geweest met de voorbereiding en het aantal aanmeldingen was overweldigend. De locatie was het bijzondere en centraal gelegen Theater - Hotel Figi in Zeist.

Het organiserend comité en bestuursleden kwamen rond 12.00 uur op de locatie aan. Hier werd met behulp van het immer behulpzame personeel van Figi de laatste voorbereidingen getroffen. De overige leden, partnerleden en introducés kwamen vanaf 13.00 uur aan. Degenen die van de geboden gelegenheid gebruik hadden gemaakt om een kamer te reserveren, konden direct inchecken.

In het atrium op de begane grond stond de registratiebalie klaar en werden de toegangsbewijzen voor de avondvoorstelling in de vorm van polsbandjes en de consumptiemuntjes uitgedeeld.
Op de eerste etage, waar het middag programma plaatsvond, werden we verwelkomd met muziek. Marleen speelde op haar harp en accordeon en begeleidde zowel zichzelf als haar dochter Janneke. Achter de koffie-, thee- en waterbar stond Enzo, een ijverige en gastvrije Italiaan met opvallende ‘looks’. Aan de overzijde stond de bar met de Kilkenny, Guinness en diverse heerlijke whiskey’s.

De ALV begon om 14:30 uur. Behalve de gebruikelijke onderwerpen werd het Privacyreglement aangenomen en werd er formeel afscheid genomen van Harry als hoofdredacteur van The Claddagh News. Na een korte schorsing, waarbij mensen zich konden opgeven als copywriters  voor The Claddagh News, werd rond 15.30 de vergadering beëindigd en was het tijd voor het feest.
Het inhoudelijke verslag van de vergadering wordt te zijner tijd aan de leden toegestuurd.

Verslag-ledendag-okt-2019-1-1

Na de vergadering was het de beurt aan de eerste band van de dag: Tobermore.

Deze internationale formatie van Nederlandse bodem bracht onder meer Keltische en Amerikaanse folk songs ten gehore.
Meerdere van deze nummers zijn te vinden op hun laatste CD “Kisses”.
In de pauze van Tobermore was er een pubquiz, die door Frans gepresenteerd werd.  Hoewel er geen prijzen te verdienen waren, anders dan de eeuwige roem, werd er zeer fanatiek meegedaan.  Zelfs door de inmiddels gearriveerde Ierse ambassadeur de heer Kevin Kelly.
 
Na de pubquiz hield de ambassadeur in het Engels, en een stukje Iers, een mooie toespraak.

Hierin feliciteerde hij The Claddagh met haar 25 jarig bestaan maar stond ook stil bij het werk dat Harry voor The Claddagh en daarmee de Iers – Nederlandse verhouding gedaan heeft. Harry kreeg voor dit vele werk uit handen van de ambassadeur een fraai ingelijst Claddagh symbool.
Na het tweede gedeelte van het optreden van Tobermore werd de inwendige mens versterkt door een smakelijk buffet met fish & chips, Irish stew, coleslaw en macaroni.
 
Aan het einde van het buffet werd de stand met merchandising van The Claddagh ontmanteld en eindigde de verkoop van consumptiemunten. In die tussentijd trok Frans zijn (Ierse) kilt aan en was klaar voor het tweede gedeelte van de dag. 

In de grote concertzaal heette hij alle gasten welkom en kondigde de tweede band aan: The High Kings.
 
De zaal was goed gevuld en de vier Ierse muzikanten brachten een mix van ballads en meezingers.
Het gevoelige nummer Red is the Rose werd à capella gezongen met behulp van twee personen uit het publiek (waaronder onze penningmeester).
 
Na het geslaagde optreden was er nog een meet en greet in het atrium waar mensen hun gekochte CD’s konden laten signeren en sommigen konden op de foto met de band.

En zo eindigde een (voor sommigen) lange dag na een zeer lange voorbereidingstijd.

Verslag-ledendag-okt-2019-2-2
line
manam-nieuws-01-2019-2

                                                                             M'ANAM (My Soul)

De oude culturen van eilandsamenlevingen zijn synoniem voor ‘bezielde muziek’ en die bezieling ervaar je in ultieme vorm bij een optreden van M’ANAM (My soul). Het achtkoppige mannelijke zangensemble van Ierse bodem zag in 2017 het licht en is een van de meest intrigerende nieuwe vocale groepen van deze tijd. Het gezelschap heeft diepe wortels in de tradities van onder andere Ierland, Engeland en Schotland. Het is de mystieke band tussen het land en zijn bewoners die doorklinkt in de songs van M’ANAM. Een genot voor liefhebbers van vreemde talen, want het gezelschap zingt onder andere in het Iers, Latijn en IJslands. Wie bekend is met het repertoire en de stijl van Anúna, zal enige herkenning ervaren, want dit wereldvermaarde koor is de gemeenschappelijke oorsprong van de getalenteerde vocalisten en hun artistiek leider Michael McGlynn.

De zangers van M’ANAM’ leggen met het grootste gemak contact met de toehoorders. Door die ‘klik’ krijg je het gevoel dat je persoonlijk wordt meegenomen op reis in de mysteries en geschiedenis van landen en volken. Oude verhalen, legenden en sagen laten zich het best vertellen in muziek. En dat doen de vocalisten in een zeldzaam mooie meerstemmigheid, met oude songs die soms teruggaan tot de veroveringen door de Vikingen in de negende eeuw, maar ook met nieuw hedendaags eigen repertoire. Die unieke blend van traditionele en moderne zang maakt een optreden van M’ANAM’ tot een onvergetelijke concertervaring, die de luisteraars raakt tot in de ziel.

De Doelen Rotterdam - 16 februari 2019   20:30 uur - EUR 20

https://www.manam.ie

line
Liam-O'Flynn-the-pipers call

Op 14 maart 2018 is na een lang ziekbed de bekende uillean pipespeler Liam O’Flynn, geboren op 15 september 1945 in Kill county Kildare, op 72-jarige leeftijd overleden.

Liam Óg O’Floinn was in 1972 de oprichter van de legendarische groep Planxty met Christy Moore, Andy Irvine en Dónal Lunny.

Hij heeft vijf solo-albums op zijn naam staan, met als laatste: The Piper’s Call.

Onder die naam heb ik hem op 25 november van het jaar 2000 zien optreden op het “Irish Music Fundraising Festival” in gebouw De Stoelemat, Bergen op Zoom met zijn Piper’s Call Band, een gedenkwaardig concert.
 
Ook heeft hij op vijf albums samengewerkt met de Ierse componist Shaun Davey.

Hiermee is weer een coryfee uit de Ierse traditionele muziek gestorven.

We zullen ons de klanken van de Ierse doedelzak blijven herinneren. Hij leverde een bijdrage op vele platen van artiesten uit de
pop- en folkwereld.

line
Eamonn Campbell

Op  18 oktober 2017 is  Dublin Legends gitarist, zanger en producer Eamonn Campbell na een kort ziekbed overleden.

De groep had zojuist een toer door Nederland achter de rug.

Hij is geboren op 29 november 1946 in Drogheda, county Louth en trad in 1987 toe tot The Dubliners, na het overlijden van banjospeler Barney MacKenna in 2012 omgedoopt tot The Dublin Legends.

De man met de grijze krullen is 70 jaar geworden en in de nabijheid van familie overleden.

Overgebleven zijn: Seán Canon (Dubliner sinds 1982), Gerry O’Connor (sinds 2013 een Dublin Legend) en zanger Paul Watchorn (opvolger als zanger van zijn broer Patsy).

Eamonn Campbell is nog te horen op de recente CD: The Dublin Legends  perform the Dublin Sessions.

Zie www.dublinlegends.com

line