NIEUWS 2017

                   Impressie van de Claddagh ledendag op 29 april 2017 in Houten

In plaats van het najaar ditmaal in het voorjaar, na het oranjefeest  het  groengetinte Claddaghfeest in de Champagnezaal van Restaurant de Engel in Houten, nabij Utrecht. In de zaal stonden die  zonnige zaterdagochtend de tafels reeds klaar met stoelen van rood “pluche”. Op de tafels flessen bronwater, vooralsnog zonder whiskey. Na het inrichten en versieren van de zaal druppelden na het 12 uurtje de leden binnen en kon voorzitter Frans Zwijnenberg een volle bak aanwezigen verwelkomen., waar hij zijn tevredenheid over uitsprak.

                                                          Algemene Ledenvergadering

Om 13.00 uur was de start van de ALV. Ex-voorzitter Lex van der Hoeven verhaalde over de functiewisseling en de goede gezondheid waarin hij verkeerde na zijn operatie. De verslagen van de ALV  op 20 november 2016 in Woerden en het jaarverslag werden beiden onder dankzegging goedgekeurd. Bij punt 4, de financiën gaf penningmeester Marloes Lagendijk een nadere toelichting. The Claddagh is een gezonde vereniging met een overschot. Echter: er is sprake van een terugloop van leden, ook reeds voor volgend jaar, plus een aantal wanbetalers die geroyeerd zullen worden. Een begroting 2018 volgt later!  De standverkoop kan dit weer aanvullen. Er is al bezuinigd op het aantal en de omvang van The Claddagh News.  Namens de kascommissie gaf Theo Tiggelaar een uiteenzetting. Voor komend jaar heeft naast Mw.v.d. Brink Dhr. Krijnen zich aangemeld. Laatste stand van het aantal leden: 255 + 36 partnerleden, voor komend jaar 10 + 3 afzeggingen!

Voor het punt ledenactivatie nam  het nieuwe PR-lid Fred van Erp het woord, met name over aanmelden van leden, er kunnen flyers worden meegenomen.

Punt 6: Hoofdredacteur Harry Uijterwijk heeft aangegeven eind 2018, in het jubileumjaar te stoppen met zijn werkzaamheden. Hij constateert ook een jaarlijkse terugloop, minder activiteit van Ierland Toerisme en het afnemen van evenementen. Kandidaten konden zich opgeven! Tenslotte nog een korte discussie over voor –en nadelen van een digitale uitgave (leest niet prettig vanaf een scherm!) en de papieren editie. Bij een minimum aantal boekjes minder korting! Om 13.35 uur sluit de voorzitter de vergadering, na gewezen te hebben op de muziek, loterij en whiskeyproeverij.

                             Muziek, een lot uit de loterij, de kwis en whiskey in the jar

Op een podium verzorgde het duo Imbue, bestaande uit zangeres Robin Lammertink (gekleed voor het Elivia Fantasyfestival) en Laurens Krah, ondersteund door Tim op tin whistle de openingsklanken.. Zij speelden naast een Ierse song ook Middeleeuwse balladen als een soort minstrelen of troubadours. De overige muzikale bijdragen werden geleverd door een aantal sessie- muzikanten uit Brabant (specifiek: Veghel, Schijndel, Boxtel e.o.), die zich in een hoek van de zaal hadden genesteld, met af en toe een bijdrage van de danseressen van standhouder Princess Bling.  Naast The Claddagh was Sita Kersbergen, samen met Cor weer vertegenwoordigd met Keltisch keramiek plus enkele dvd’s en boeken, alsmede Dennis van Celtic World, zoals te zien op de achterzijde van ons lijfblad.

Ondertussen werden er loten verkocht en konden zich teams opgeven voor de pubquiz. Er waren 7 teams gevormd en later in de middag las voorzitter Frans Zwijnenberg 45 schriftelijke vragen voor. Smartphones werden oogluikend toegestaan en het geheel maakte op mij de indruk van een examenklas, bezig met een Ierland toets. Na het schriftelijk examen volgde een mondeling  examen zonder puntentoekenning. Uiteindelijk zou het kwartet The Celtic Tigers de glorieuze winnaar worden met 32 punten. De antwoorden worden op een later tijdstip gepubliceerd, mogelijk via de website! Hierna volgde trekking van de loterij met enkele fraaie hoofdprijzen en een aantal troostprijzen, die op een tafel waren uitgestald. Met dank aan de winkels en bedrijven die prijzen beschikbaar hebben gesteld. Ook stond in de zaal een tafel met boeken die tot elke prijs konden worden meegenomen plus enkele tentoongestelde foto’s van Ierland.

Helaas werden er in de namiddag weinig  Ierse whiskey’s  gedronken,  die ter tafel kwamen in de “Teeling” kraam, verzorgd door de Teeling Boys (een soort Pet Shop Boys). Aan de bar kon een kaart voor één of strippenkaart voor 5 hot shots worden aangeschaft met keuze uit de navolgende godendranken:  Jameson Caskmates (gerijpt op stoute biervaten),  Glendalough (met St. Kevin op het etiket), The Quiet Man ( binnenkort gedistilleerd in Derry), Teeling ( nieuwe distilleerderij sinds 2015 in Dublin) en Writer’s Tears uit county Carlow. Ikzelf heb wat uitleg kunnen geven en een (gratis) nosing. De tasting bestond uit enkele glaasjes. Ik heb er niet te diep in gekeken! Maar wat in het vat of de fles zit, verzuurt niet en kan later in het jaar bij gelegenheid worden geschonken (niet gratis).

Aldus kwam er een einde aan een geslaagde en goed bezochte ledendag. Voor een werkgroep 25-jarig jubileumviering hebben zich al 3 personen aangemeld: Fred van Zanten, Paul Bosch van Drakestein en Martha Teekens-Edens.

Harry Uijterwijk
 

 

Bekijk het album: https://www.myalbum.com/album/fInLFVQd8HiG

Of bekijk het album als fotoboek: https://www.myalbum.com/shop/photobook/fInLFVQd8HiG

line

ANTWOORDEN PUBQuiz     The Claddagh 29-4-2017

 (inkopper)
1. Hoeveel counties telt de Republiek Ierland?
   Antw. 1: 26

2. Wat is volgens overlevering de oudste Whiskeydistilleerderij / stokerij?
   Antw. 2: Bushmills

3. Noem de 3 Aran eilanden;
   Antw 3 Inisheer, Inishmaan en Inishmore

4. Welk van die 3 Aran-eilanden heeft grootste oppervlakte? En welke de grootste populatie schapen?
   Antw.4:   Inishmore (en gokje: I-more)

5. Hoeveel counties omvat de provincie Ulster?
   Antw 5: 9 (incl. Graafschappen Donegal, Cavan & Monaghan die deel uitmaken van Republiek); N-I: 6 (Down,         Antrim, Derry, Tyrone, Fermanagh en Armagh)

6. het beroemde passagiersschip Titanic is gebouwd in Belfast.  Wat was de laatste haven voor de grote en                  laatste oversteek?
   Antw 6:. Cohb (Queenstown)

7. Er is nog een vermaard schip dat qua geschiedenis gekoppeld wordt aan Cobh. De RMS Lusitania  Wat is er met      haar gebeurd:
   Antw.7:  Een Duitse onderzeeër (U20) torpedeerde zonder waarschuwing dit tot dan grootste en snelste                  passagiersschip op 7 mei 1915, nabij Kinsale wegens vermeende artillerie­  

transport. In Cobh zijn de graven. (3 ptn.)

8. Hoe vaak is de zgn. Home-Rule wet in stemming gebracht ? Deze voorzag in de autonomie als Dominion in               Ierland door de Ieren
   Antw.8: 4 keer;
   De wet passeerde bij de 3e maal beide Kamers waarbij gelijktijdig een Uitstel Uitvoerings­besluit wegens WO-I     is uitgevaardigd en derhalve nimmer ten uitvoer is geraakt. De 4ex   

(1920, na de Paas­opstand) voorzag in Zelfbestuur voor slechts een deel van het grondgebied en afsplitsing van N-I.

9. Wat betekent (in Gaelic): Conas atá tú?
   Antw. 9:. Hoe gaat het met je?

10. Lough Derg vormt de oostelijke grens van òf begrenst aan haar westzijde, welke county?
    Antw.10: Co Clare

11 Als je aan Sligo denkt, denk je gelijk aan WIE?
   Antw 11: Gebroeders Yeats (dichter William B. en schilder Jack)

12. Alle eilanden en eilandjes rondom Ierland zijn bereikbaar via Ferry. Met één uitzondering: welk eiland
    Antw. 12: Dursey

13. en hoe geraakt men op Dursey Island?
     Antw.13: per Kabelbaan mits er geen funeral at that time is in de regio /Bearra schiereiland want dan sluit men voor bloody tourists ; enkel voor eigen volk open.

14.: Hoe luidt de naam van de kluizenaar op de fles van Glendalough Whiskey?
      Antw.14: St. Kevin

15.Waar (in welke County of preciezer) vindt men Blarney Castle?
    Antw. 15 County: Cork; preciezer: 8 km ten noord-westen van stad Cork           1pt Co; 2Pt exact

16:  Waar is Blarney Castle van bekend :
      Antw. 16 Kissing the Blarney Stone die gave van Welbespraaktheid (‘eloquence’) oplevert  1 / 2 pt

17. Waar woont vandaag de dag een koning in Ierland?
    Antw.14:         a) Niet (is een republiek)
                            b) Op de koningsheuvel Tara
                            c) In County Donegal
                            d) In Winterfell

18.: Hoe luidt de naam van de Gourmet-town van Ierland?
      Antw.18: Kinsale staat bekend als Smaakmaker/ Gourmet-town

19: (Vraag voor Dublin-gangers) In welk theater kon men wekenlang verleden seizoen de River-Dance                          voorstellingen bezoeken ?
      Antw.19: Gaiety-theatre.

20.: In welk jaar werd Gaiety-Theatre geopend?      Hint: is oudste toneel-theater in Dublin; 8 jaren speling.
      Antw.20: 1871; grote refurbishment/ renovatie in 2003 dat € 2,15 mio kostte

21: Wat is Ierlands grootste kerk?
     Antw.21: St. Patrick’s Cathedral, Dublin

22: Waar vindt men het Gaelic Athletic Museum (locatie)?
     Antw.22: Croke Park -stadion

23: Waar ligt het Jameson’s Stokerij & Heritage Centre?
     Antw. 23: Midleton (Co Cork)

24: In welke eeuw is het Book of Kells geschreven?
     Antw.24:  9de eeuw

25: Waar staat de afkorting GPO voor?        Hint: Dublin-city en opstand
     Antw 25: General Post Office waar de opstandelingen zich verschansten (naast enkele andere tactische                  locaties in Dublin) en waar nog kogelgaten zichtbaar zijn.        1 of 2 ptn.

26: Welke Dublin-pub is de thuisbasis van de Dubliners (tegenwoordig de Dublin Legends)?
     Antw.26:  O'Donoghue's nabij St. Stephen’s Green

27:  In de vloer van St. James Gate te Dublin ligt het huurcontract tussen de Guinness brouwerij en de stad Dublin         . Voor welke termijn (in jaren) is het huurcontract afgesloten?
      Antw. 27:  9000 jaren

28: Welke plaats wordt gezien als de geboorteplaats van het Ierse Linnen

 1) Derry
 2) Belfast
 3) Cork
 4) Lisburn

29: Waaraan dankt de stad Limerick haar historische naam?
     Antw. 29: Stad van de ‘Broken treaty’; na een langdurige belegering zouden de inwoners en bewakers een vrije uitgang toegezegd zijn (ingemetseld in een steen) maar alsnog     

afgeslacht worden door Cromwell’s troepen.

30. Al jaren adverteert een Nederlands stel met een Pannenkoekenrestaurant in Ierland in ons magazine. Hoe heet dit restaurant en in welke county ligt het?
     Antw.30: The Strawberry Field, County Kerry, nabij Sneem.

31: Wat weet je te vertellen over de befaamde bodrháns?
     Antw.31: Trommels gemaakt van geitenhuid door Malachy Kearns in zijn faciliteit in RoundStone alwaar                  Gastenboek met naam van o.a Gerard Gijbels          max. 3 ptn

32: Welk pelgrimsoord op bepaalde locatie bestaat al 1500 jaren?
     Antw: 32: Croagh Patrick (voorheen: Cruachan Aigil) waar in jaar 441 Patrick 40 dagen vastte op de 764              meter hoge berg.                   Max. 3 ptn.

33: Wat deed monnik Patrick om de Ieren te bevrijden van alle giftige en kwade beesten?
     Antw.: 33 Door herhaaldelijk met zijn Cloighin Dubh (Zwarte Klok) te bellen en beesten over de rotswand              Lugnanarrib te smijten; waarbij hij met elke worp massa’s slangen,     
    padden en andere engerds naar de verdoemenis hielp                max. 3 ptn.

34: Hoe heet de huidige Ierse premier?
     Antw. 34: Enda Kenny (sinds 9 maart 2011).

35: Hoe heet de president van Ierland?
     Antw. 35: Michael Higgins

36: Sinds welk jaar is Ierland lid van de EU?
     Antw.36: 1973.

37: Wat is de naam van “The Voice of Clannad”?
     Antw 37: Moya Brennan.

38: Welke Ierse muzikante heeft als bijnaam “The Galway Girl”?
     Antw 38: Sharon Shannon.

39: Wat is de echte naam van zanger Bono van U2?
     Antw.39: Paul Hewson.

40: Wat is de meest populaire sport in Ierland?
     Antw..40:  Hurling, direct gevolgd door Gaelic Football   en daarna Rugby-Union

41: Hoe heet de Ierse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival?
     Antw. 41: Brendan Murray.

42: En hoe luidt de naam van de Ierse Songfestival-zanger die meermalen deelnam?
     Antw. 42: Johnny Logan (o.a. met ‘Hold me Now’; 114 punten)

43: Welke Ierse folkgroep eindigde ooit als laatste op het songfestival?
     Antw.43: Dervish.

44: Hoeveel keer heeft Ierland het songfestival gewonnen?
     Antw. 44: 7 keren.

45: Wie was de eerste vrouwelijke zangeres die de Top-40-singles met een zelf-geschreven lied aanvoerde?      (Hint: ze heeft een Ierse moeder en werd ontdekt door David Gilmour  van Pink Floyd)
     Antw.45: Kate Bush

EINDE SCHRIFTELIJKE VRAGEN

 

line